keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

PERF15


PERF15
15.5.2015 klo 18 alkaen
Porin lyhyaaltoasema, Väinölä (Radioasemantie 1, Pori)
PERF15 on varma kevään merkki. T.E.H.D.A.S. –kollektiivin performanssi –ja esitystaiteeseen keskittynyt tapahtuma järjestetään tänä vuonna jo yhdettätoista kertaa. Porin kulttuurin superviikonloppua täydentävä kokonaisuus on tänä vuonna toteutettu yhdessä helsinkiläisen Lá Bas –organisaation kanssa.
Yhteistyön ensimmäinen hedelmä on Helsingin kaapelitehtaalla 9.5. järjestettävä Elävä Arkistopäivä –tapahtuma. http://www.tehdasry.fi/home/https://www.facebook.com/events/361847247350595/
Kaapelitehtaalla pääosassa on T.E.H.D.A.S. esitysarkiston lisäksi Satakuntalaisen performanssitaiteen etujoukko ja tulevaisuuden toivot. Väinölän lyhytaaltoasemalla taas pääkaupunki esittää porilaisyleisölle parastaan.
Tapahtuma on yleisölle maksuton. Tervetuloa viihtymään ja nauttimaan laadukkaasta taidekokemuksesta vehreälle lyhytaaltoasemalle!
PERF15 esiintyjät:
Panu Tyhtilä
Wisa Knuuttila
Irma Optimisti
Nussivat Pääskyset
Ilka Theurich (GER)
Timo Viialainen
Yrjänä Sauros
Lisätiedot: Simo Saarikoski rystys@gmail.com, 0407401415
http://www.tehdasry.fi , http://www.labas.fi/
Panu Tyhtilä käyttää performansseissaan kuvataiteellisia ja elokuvallisia tapoja ruumiillisten ja veistoksellisten tilanteiden luomiseen. Esillä on arkaistisia ja moderneja elementtejä kulloisenkin lähtökohdan mukaisesti. Näistä teoksista identifikaatioineen ja fyysisine akteineen löytyy myös moraalisten riittien pohjavire – rakentamaan merkityksellistä hiljaisuutta toiminnan ja objektien vuoropuhelun ympärille.
Wisa Knuuttila on performanssi- ja kuvataiteilija, joka työskenteleepaljon taiteiden välisillä raja-alueilla. Knuuttilan performanssit kumpuavat usein alitajunnan ja kehollisuuden välisestä suhteesta ja näiden välisestä pyrkimyksestä suoraan kommunikaatioon. Vuonna 2013 käynnistynyt Mutagenesis-performanssisarja on sukua mm. buto-tanssille ja ekspressionistiselle maalaustaiteelle. Sille on ominaista jatkuvasti muuttuva lavakuva, jonka hallittu kaaos tähtää uusien muotojen spontaaniin syntymiseen.”
Irma Optimisti on performanssitaiteilija, kuraattori ja matemaatikko.Irma Optimistin humoristisissa esityksissä on nähtävissä fenimismiä, matematiikkaa ja kaaosta. Vuonna 1997 Irma väitteli tohtoriksi matematiikasta aiheenaan rakenteelliset muutokset kompleksisessa systeemissä. Vuonna 2000 Irma Optimisti perusti Lauri Luhdan kanssa Helsingin Kaapelitehtaalle esitystilan, joka sai nimekseen Là-bas. Suomen Taideyhdistys myönsi Optimistille tunnustuspalkinnon elämäntyöstä vuonna 2012 ja vuonna 2013 hän sai Taiteen valtionpalkinnon.
Nussivat pääskyset on visuaalisesti, poliittisesti ja ideologisesti moniäninen ja monialainen nopean toiminan ryhmä, joka haluaa puolustaa kauneutta, rakkautta, totuutta ja kevättä. Nussivat pääskyset on performanssimaailman hääbändi; häikäilemätön pop-biisi ja malja rakkaudelle, diskoa, kimallusta ja kuraa – he leikkivät kliseillä ja oletuksilla itsestään, naisesta, kehosta, politiikasta ja performanssista.
Ilka Theurich (Hannover, Saksa) on performanssitaiteilija, joka on ensisijaisesti kiinnostunut ei-sanallisesta tavasta kodata poeettisesti muukalainen. Theurich on pitänyt näyttelyitä ja esiintynyt lukuisissa maissa ja konteksteissa. Hän toimii tutkijana, kuraattorina ja opettajana laajamittaisille tapahtumille, intiimeille esityksille, julkaisuille ja työpajoille. Perf15-festivaalissa taiteilija tekee performanssin: body: archive.
Timo Viialainen on performanssi -ja äänitaiteilija jonka tavoitteena on – Aukaisu – Magia – Realismi -ja Rakkaus. Tulevan Työn välineet ovat Taajuus – Risteys – Materian aika -ja Repivä Energia.”
Yrjänä Sauros on helsinkiläinen performanssitaiteilija, muusikko, kirjailija ja näyttelijä. Sauros on kehittänyt itselleen lavapersoonana omintakeisen poikkitaiteellisen ja poeettisen tyylin, jossa yhdistyy piirteitä storyteller -kertojien, stand up -vitsailijoiden ja action poetry -runoilijoiden maailmaan. Sauroksen esitykset koostuvat usein runonlausunnasta, erikoisista tarinoista ja monien instrumenttien soitosta, kuten huuliharpun, kitaran ja saurofonin, joka on taiteilijan itse kehittämä jousisoitin. Sauroksen toimintaan kuuluu myös radiossa esitettyjä kuunnelmia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti